Nya appar förkortar din resa i Stockholm

Stockholmarna lägger i genomsnitt 40 minuter på att resa till jobbet, varje dag. Idag presenterades tre unika appar som syftar till att effektivisera stockholmarnas resor till jobbet, skolan eller fritidsaktiviteten. De tre vinnarna har fått dela på nära tre miljoner för att utveckla ny teknik, baserad på öppen data, som ska hjälpa resenärer genom att exempelvis föreslå det snabbaste färdmedlet och alternativa resvägar. Apparna finns nu tillgängliga för stockholmarna att ladda ner och börja använda. 

- Stockholmarna är vana vid att använda smartphones och ny teknik i vardagen. Det ska bli spännande att se hur dessa tre lösningar kommer underlätta resandet för stockholmarna. Förhoppningsvis kommer många att kunna effektivisera sitt resande genom tydligare resalternativ. Det senare är inte minst viktigt mot bakgrund av ny- och ombyggnationer som kan påverka förutsägbarhet och framkomlighet i trafiken, oavsett färdmedel, säger Ulla Hamilton (M), trafik – och företagarborgarråd i Stockholms stad.

Innovationstävlingen arrangeras av Stockholms stad, Trafikverket, SLL Trafikförvaltningen och Kista Science City. VINNOVA deltar som medfinansiär i projektet.

- Resenärerna får nu tillgång till tre helt nya appar för smarta telefoner som visar bland annat grafisk realtidsinformation, hur ”full” bussen eller tåget är samt annan individanpassad navigationshjälp i SL-trafiken. Förhoppningen är vardagen ska bli ännu enklare för resenärerna i SL-trafiken och att den rekordhöga nöjdheten hos kollektivtrafikresenärerna därmed ska bli ännu bättre, säger Lennart Kalderén (M), ledamot i trafiknämnden i Stockholms läns landsting.

Vinnarna är:

Mårten Wiman med appen ”Busskollen”: Mårten Wiman och hans team utvecklar en applikation som underlättar kollektivtrafikresande genom att ge resenärer en bättre översikt över trafikläget.

Ladda ner Busskollen via Google Play här.

Darcy AB med appen ”Pendler”: Darcy AB:s lösning utvecklar en digital tjänst för stockholmarna som visar individanpassad trafikinformation och störningar utifrån var användaren bor, jobbar och har möten under dagen.

Ladda ner Pendler via App Store här.
Ladda ner Pendler via Google Play här.


Veridict AB med appen ”Nova”:
Nova är en talstyrd app som hjälper stockholmarna med information om bl.a. tåg, tunnelbana, väder, trafikkameror och biltullar. Nova kan också hjälpa till att navigera till fots eller med bil i Stockholmsområdet.

Ladda ner Nova via Windows Phone här

 

Vid eventuella frågor:
Jens Löfgren, Projektledare, 08-695 61 14, jens.lofgren@sweco.se
Presskontakt för Ulla Hamilton (M): Tobias Nässén, 076-122 92 02

 

Bakgrund:
Stockholmsregionen växer med rekordfart och allt fler människor väljer att bo och jobba här. Detta ställer höga krav på att vägar och spår byggs ut i hög takt. Men, även om ett flertal stora infrastrukturprojekt pågår just nu och många fler är beslutade, som utbyggd tunnelbana samt Förbifart Stockholm, så drabbas tusentals stockholmare dagligen av trafikstörningar.

Men lösningen för ökad framkomlighet är inte enbart fler vägar och spår. Det krävs innovation, nya lösningar och förändrade resmönster hos stockholmarna om vardagen ska fungera.

Hösten 2012 utlyste Ulla Hamilton, i sitt öppningstal på Mobile Future 2012, ITS Innovation Stockholm Kista, en unik tävling med syfte att stimulera till innovativa lösningar för ett effektivare resande i Stockholmsregionen genom teknisk innovation.

Ett flertal innovatörer har deltagit i tävlingen och till sin hjälp att utveckla sina produkter har de haft tillgång till ett stort urval av öppna data från Stockholms stad, Trafikverket och SLL.

 

Publicerat 12 juni 2014